Ostrzałka Taidea (360/1200) TG1007 to łatwa w użyciu i bardzo skuteczna dwusystemowa osełka, dzięki której Twoje noże kuchenne zawsze będą ostre.
.Taidea (360/1200) TG1007 to ręczna ostrzałka, w której zastosowano dwa rodzaje materiałów ściernych: diamentowy i ceramiczny. Pozwala to zarówno na wstępne ostrzenie noża, jak i ostateczne wygładzenie krawędzi tnącej do wysokiej ostrości.
Dzięki systemowi kółek ostrzących, ostrzałka umożliwia wygodne ostrzenie w dwóch kierunkach.
.Wybór materiału ostrzącego zależy od stopnia stępienia ostrza. Diament o gradacji 360 grubej służy głównie do przywracania kąta, wyprowadzania krawędzi i wstępnego ostrzenia, natomiast ceramika o wysokiej gradacji 1200 odpowiada za ostrzenie końcowe, które precyzyjnie wygładza ostrze do bardzo wysokiej ostrości. Ostrzałka umożliwia ostrzenie stalowych i ceramicznych noży oraz tasaków.
Ostrzałka Taidea (360/1200) TG1007 na solidnej i bardzo stabilnej konstrukcji, opartej na antypoślizgowej, gumowej podstawie. Komfort i pełną kontrolę podczas ostrzenia zapewnia masywna, metalowa rączka.
Instrukcja obsługi:
.Umieść ostrzałkę na płaskiej i stabilnej powierzchni. W zależności od stopnia uszkodzenia / stępienia ostrzy, użyj jednego lub obu poziomów ostrzenia (1 i 2).
Stopień 1
Służy do ostrzenia noży ceramicznych oraz mocno stępionych noży stalowych. Ostrzenie odbywa się poprzez przeciągnięcie (z minimalnym naciskiem) przez szczelinę całej krawędzi tnącej od nasady do jej końca. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającej ostrości lub naprawy krawędzi tnącej.
Gatunek 2
>Służy do szybkiego ostrzenia lub ostatecznego wygładzenia krawędzi po wstępnym ostrzeniu. Ostrzenie odbywa się poprzez przeciągnięcie (z minimalnym naciskiem) przez szczelinę całej krawędzi tnącej od nasady do jej końca. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającej ostrości.
Informujemy, że poprzednia nazwa tej ostrzałki to T1007DC.