Opinel Outdoor zakrzywiony nóż No.8 z ostrzem ze stali nierdzewnej do aktywności na świeżym powietrzu
Opinel Outdoor Curved Knife No.8 z ostrzem ze stali nierdzewnej do aktywności na świeżym powietrzu. Mocne ostrze o grubości 2,5 mm, ząbkowana część ostrza o długości 3,5 cm do cięcia lin, specjalne wycięcie do obracania klamer 4-10 mm, zintegrowany na końcu rękojeści gwizdek o mocy 110 decybeli (słyszalny w odległości 300 metrów) oraz specjalna rękojeść z tworzywa poliamidowego sprawiają, że nóż ten doskonale sprawdza się w wielu sytuacjach. Seria Opinel Curved Outdoor Knife zachowuje swoje właściwości w temperaturach od -40 C do +80 C. Jest to idealny nóż Opinel na piesze wycieczki, pływanie w wodzie lub inne aktywności na świeżym powietrzu. Wyprodukowany we Francji.
Features:
Rail
>Długość ostrza Opinel Outdoor Curved Knife No.8 wynosi 8,5 cm (z czego 3,5 cm jest specjalnie ząbkowane do cięcia liny). W nożu znajduje się specjalne wycięcie na klamry o średnicy 4-10 mm. Ostrze jest szczególnie wytrzymałe dzięki grubości 2,5 mm. Ostrze ze stali nierdzewnej MA5 wykonane jest metodą hartowania martenzytycznego. Dodaje się azot (0,15%), aby stal była mocniejsza oraz chrom (16%), aby była jeszcze bardziej odporna na korozję.
Rank
Rękojeść noży zakrzywionych z serii Outdoor wykonana jest z tworzywa sztucznego poliamidowego o specjalnym składzie, które zapewnia wysokiej jakości żywotność noża w temperaturach od - 40 C do + 80 C. Na końcu rękojeści znajduje się zintegrowany gwizdek o mocy 110 decybeli oraz pętla z włókna syntetycznego do wygodnego przenoszenia. Kolor - Bright Yellow Fluo
.
Pierścień ochronny Virobloc
Nóż zakrzywiony Opinel Outdoor nr 8, podobnie jak wszystkie noże zakrzywione Opinel od nr 6, wyposażony jest w pierścień zabezpieczający Virobloc wynaleziony przez Marcela Opinela w 1955 roku. Pierścień Virobloc, wycięty ze stali nierdzewnej, składa się z dwóch części: stałej i przesuwnej. Ostrze jest blokowane zarówno w pozycji złożonej (dla bezpiecznej obsługi), jak i w pozycji rozłożonej (dla bezpieczeństwa podczas transportu).