Nóż Spyderco K16GPBNBK Funayuki
We współpracy z renomowanym kanadyjskim mistrzem kowalstwa Murrayem Carterem, który sam spędził 18 lat ucząc się kowalskiego rzemiosła w jednej z najbardziej prestiżowych japońskich kuźni, Spyderco stworzyło dwie serie noży kuchennych ITAMAE i WAKIITA, obie wydane pod marką MURRAY CARTER COLLECTION BY SPYDERCO. W dosłownym tłumaczeniu Itamae oznacza "przed deską do krojenia", prestiżowy tytuł zarezerwowany dla wysoko wykwalifikowanych szefów kuchni sushi.
Seria Itamae reprezentuje zatem segment premium Kolekcji Murray Carter. Ostrza są misternie laminowane, więc posiadają rdzeń tnący z Aogami Super Blue Steel, który jest otoczony dwiema warstwami stali nierdzewnej SUS410. Proces ten chroni twardy, ale podatny na rdzę rdzeń tnący ze stali Super Blue przed korozją, dzięki czemu można wykorzystać zalety różnych materiałów. W klasycznym stylu, noże z serii Itamae prezentują tradycyjne "wa-style" (ośmiokątne) rękojeści, które są wykonane z kompozytu G-10 w unikalnym wyglądzie drewna korzeniowego. Funayuki - w dosłownym tłumaczeniu "podróż łodzią", ten wszechstronny kształt noża był szczególnie popularny wśród rybaków.
- Stal ostrza: Super Blue Steel rdzeń tnący / SUS410
- Długość ostrza: 16 cm
- Długość całkowita: 27,7 cm
- Materiał rękojeści: Burl wood G10
- Waga: 122 gramy
- Made in Japan