Ostrzałka Lansky Edge LSTCS jest lekką, przenośną, stałą ostrzałką kątową z powierzchniami ściernymi z węglika wolframu.
.Ostrzałka posiada wyprofilowaną rączkę z wygodnym podparciem dla kciuka, co zapewnia komfort i stabilność chwytu podczas użytkowania. Dzięki trwałej i bardzo lekkiej konstrukcji, ostrzałka doskonale sprawdzi się jako wyposażenie każdej kuchni turystycznej.
Ostrzenie za pomocą takiej osełki jest niezwykle proste i nie wymaga doświadczenia. Aby naostrzyć krawędź tnącą wystarczy kilka razy przeciągnąć nóż przez szczelinę ostrzącą, aż do uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.
Płytki ścierne z węglika wolframu o grubej gradacji ustawione są pod stałym kątem ok. 22,5 ° (na stronę), dlatego Lansky Edge LSTCS najlepiej nadaje się do ostrzenia noży kuchennych i narzędzi EDC.
Warto pamiętać, że węglik zbiera stal bardzo agresywnie, dlatego podczas ostrzenia nie należy dociskać noża, wystarczy delikatnie przeciągnąć ciężarem samego narzędzia. Haczyk w obudowie pozwala na włożenie linki lub smyczy.