Ostrzałka Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noży, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24 ° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym naostrzysz i wypolerujesz swoje noże kuchenne, foldery edc, noże myśliwskie i wiele narzędzi domowych.
.Ostrzałka Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki której w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z ostrzem.
Główne zalety:
.- .
- płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °,
- możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
- osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
- 3 strefy ostrzenia,
- funkcja wstępnego ostrzenia i polerowania,
- lekka i trwała konstrukcja,
- łatwość i komfort ostrzenia.
Funkcjonalna konstrukcja
.Ostrzałka posiada lekką polimerową konstrukcję, szeroki uchwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, radełko umożliwiające płynną zmianę kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
.Płynna regulacja kąta ostrzenia
.Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na poprawność i skuteczność ostrzenia jest dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
Ostrzałka Edge AutoSHARP posiada prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od rodzaju i przeznaczenia noża. Dzięki powiększonemu pokrętłu możemy płynnie regulować kąt w zakresie od 14 do 24 °.
Zakres ten pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, od filetowych noży kuchennych, codziennych noży składanych, noży myśliwskich, po większe noże outdoorowe.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zaleceniami producenta, ale można go dostosować do własnych preferencji
.Warto pamiętać, że nóż o większym kącie ostrzenia będzie trwalszy i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
.- 14 ° - 20 ° - noże kuchenne, noże do filetowania, precyzyjne narzędzia tnące, .
- 20 - 22 ° - noże EDC, noże kieszonkowe,
- 22 - 24 ° - duże foldery EDC, noże myśliwskie, noże outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Strefy ostrzenia
.Ostrzałka Edge PointSHARP posiada 3 strefy ostrzenia, dzięki którym możemy szybko naostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, które zazwyczaj trudno naostrzyć.
.Powierzchnie ostrzące:
.- .
- V ostrzałka zgrubna wykonana z węglika wolframu, do ostrzenia bardzo tępej krawędzi,
- Ostrzałka ceramiczna V fine do szybkiego ostrzenia i końcowego polerowania,
- jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.
Wstępne ostrzenie i polerowanie wykonujemy w sposób klasyczny, tzn. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednostajnym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady do czubka. Proces powtarzamy do momentu, aż będziemy zadowoleni z ostrości.