Edge AutoSHARP to innowacyjna ostrzałka do noży, która automatycznie dostosowuje kąt ostrzenia w zależności od modelu noża. Dzięki ostrzałce AutoSHARP naostrzysz i wypolerujesz nie tylko noże kuchenne, ale także noże edc, tasaki i noże outdoorowe.
Sprosty design
.Osełka posiada polimerową konstrukcję, odporną na uszkodzenia mechaniczne i warunki atmosferyczne.
.Niewielki kształt i minimalna waga sprawiają, że mimo kuchennego zastosowania, może nam towarzyszyć również na biwaku, polowaniu i innych aktywnościach, podczas których będziemy potrzebować ostrego noża. Ostrzałka posiada antypoślizgową podstawę, dwustronny uchwyt oraz otwór do ostrzenia.
Automatyczny kąt ostrzenia
.W odróżnieniu od klasycznych ostrzałek typu V, kąt nachylenia prętów ostrzących w osełce AutoSHARP jest zmienny. Funkcjonalność tę uzyskano dzięki zastosowaniu bocznych sprężyn, na których opierają się płytki ścierne z węglika wolframu.
Ostrzałka automatycznie dostosowuje się do kąta krawędzi tnącej, dzięki czemu możemy ostrzyć różne rodzaje noży, np. noże kuchenne, kieszonkowe, foldery edc, noże outdoorowe i tasaki.
Wielu użytkowników noży nie zna fabrycznego kąta krawędzi tnącej, tu z pomocą przychodzi ostrzałka AutoSharp, która rozwiązuje ten problem i w szybki i łatwy sposób naprawia stępione ostrze.
Z pomocą osełki możemy również naostrzyć noże ząbkowane, które zazwyczaj wymagają specjalnej ostrzałki.
Ostrzenie i polerowanie
.Ostrzałka Edge AutoSHARP to funkcjonalna ostrzałka, która pozwala nie tylko naprawić i naostrzyć stępioną krawędź tnącą, ale również ją wygładzić (honowanie).
.Wstępne ostrzenie odbywa się w sposób klasyczny, tzn. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej (czubkiem skierowanym w dół), należy przeciągnąć nóż do momentu uzyskania ostrości.
Kąt pomiędzy rękojeścią a podłożem ostrzałki powinien wynosić od 15 do 45°. Polerowanie odbywa się w podobny sposób, z tą różnicą, że podczas wygładzania czubek noża powinien być uniesiony do góry.
Zalecany kąt pomiędzy ostrzem a podłożem wynosi 15 - 45 °. Noże z ząbkowaną krawędzią tnącą powinny być ostrzone i polerowane równolegle do podłoża (bez przechylania ostrza w górę lub w dół).